Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Környezetbarát konyha

Környezetbarát praktikák a konyhában

Néhány szabály betartásával sok energiát takaríthatunk meg a konyhában is. Az alábbiakban könnyen alkalmazható, egyszerű ötleteket gyűjtöttünk össze.

Sütés-főzés Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?


Kattints a képre a teljes mérethez!

A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés. Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fővés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából. A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki. Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás. Ne érjen túl a láng az edény peremén A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek. Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék. Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez. Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre. Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent. Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is. A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb. Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.


Egyszerű, környezetbarát eszközök

Kukta (2.5 KB)

A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú. A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga. A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.


Római edény

A római tál ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő benne, hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.


Főzőláda

Régi módszer, amellyel leveseket, rizst vagy ragut lehet főzni. A főzőládát magunk is elkészíthetjük. Vegyünk egy faládát és töltsük meg szalmával vagy styroporgranulátummal. A szigetelőanyagot töltsük zacskókba vagy zsákokba és helyezzük szorosan egymás mellé a ládába. Tegyük föl az ételt a szokásos módon és főzzük 20 percig. Helyezzük a lábast közvetlenül ezután a főzőládába és takarjuk be a szigetelőanyaggal, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Fontos, hogy az ételt felforraljuk, hogy a baktériumok elpusztuljanak!

 

Mosogatás

 

(26.9 KB)

Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket. Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy használjunk perlátort és csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk, - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést, - akkor kevesebb víz fog fogyni. Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképp célszerűbb a medencés mosogatás. Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg, mivel az önmagában zsíroldó hatású. Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, de elsősorban részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást. Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel. Válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.


A konyhai takarításról, mosogató-, áztatószerekről bővebben olvashatsz a "tisztításos" fejezetben.

Élelmiszerek tárolása

(8.6 KB)Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással. Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló. Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre, rontja hatásfokot. Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is. Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot. Amit nem szükséges ne tároljunk a hűtőben. Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg. Hűtéssel kapcsolatban számos hasznos információt olvashatsz még a hűtő- és fagyasztókészülékek címszó alatt.


Hulladékkezelés

A konyhai munkák kapcsán szót kell ejteni a hulladékkezelésről is. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése. Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. A lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg az élelmiszerekkel. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni. A keletkező hulladék elhelyezésére néhány tippet ajánlunk. Vásároljunk visszaváltható üveges palackozású italokat. Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható verziót. Ha elkerülhetetlen az eldobós műanyag flakon, akkor tömörítsünk. "Tapossa laposra" Ellenkező esetben levegővel telnek meg lerakóink. Kerüljük az alumínium dobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk,"Tapossa laposra". A fémcsomagolást (konzervdobozt, alumínium csomagolást) érdemes külön gyűjteni, nagyobb mennyiségben, mint lemezhulladékot átveszik. Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet azután már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem. Nyers tejből válasszuk a "zacskós" csomagolásút, de még jobb, ha kimérve vesszük. Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat. A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni. A Biofilter Kft. átveszi és újrahasznosítja. Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot Vigyük szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy váltsuk vissza. A szerves hulladékokat, lehetőség szerint, komposztáljuk. A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, morzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal. A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Ezáltal tele lesz szerves hulladékkal a szennyvíz. Ezzel szemben környezetbarát alternatíva a komposztálás.


Végezetül, de nem utolsósorban fontos hangsúlyozni, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függenek. Ha kellő figyelmet fordítunk erre, konyhai "segítőtársaink" később válnak hulladékká.

Forrás: Ökoszolgálat Alapítvány

 

Vissza a cikk elejére

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!