Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Tisztítószerek

Általános tudnivalók

A tisztítás folyamatában fizikai és kémiai hatások működnek közre. A tisztítószereket rendszerint úgy fejlesztik ki, hogy azok optimális hatást fejtsenek ki egy adott típusú szennyeződésnél. Nem készíthetők azonban olyan tisztítószerek, amelyek mindenféle szennyeződés eltávolítására egyaránt alkalmasak lennének. A sajátos jellegű szennyeződések eltávolítására, bizonyos tárgyak, anyagok ápolására speciális tisztítószerek szolgálnak. A tisztítószereknek az is fontos feladata, hogy megfelelő alapot biztosítsanak az ápolószerek hatásának kifejtéséhez. Hangsúlyoznunk kell, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függ.

Milyen tisztítószert használjak?

A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Törekedjünk arra, hogy minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve allergiás reakciókat is kiválthat, ezért használjunk gumikesztyűt és szellőztessünk munka közben. Ne vásároljunk olyan tisztítószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce. Manapság a háziasszonyok a reklámok befolyása alatt, a tisztaság fogalmát a hatékony, tömény tisztító- és fertőtlenítőszerek minél nagyobb arányú használatával társítják. Rendszerint a szükségesnél nagyobb mennyiségű vegyszert használnak a ragyogó tisztaság reményében. A gyártók újabb és újabb csodaszerekkel rukkolnak elő, amelyek minden erőfeszítés nélkül eltávolítják a "makacs szennyeződéseket" is. Valójában a hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénztárcánk kövérebb marad és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz. (lásd "Tisztítás" rész)!

Típusok

A mosogató és lemosószerek összetételük és hatásuk alapján a mosószerekhez állnak legközelebb. Feladatuk a háztartási edényekre, gépekre, készülékekre, ajtó- és ablakkeretre, csempére, stb. került szennyeződések eltávolítása sok víz segítségével. A mosogatószerek fő alkotórészei a felületaktív anyagok (tenzidek), amelyektől az edény cseppmentesen szárad, valamint vízlágyító hatású foszfátok, illatosító anyagok és kézvédő adalékok. Ez utóbbiak a tenzidek bőrt szárító, bőrzsírt oldó hatását hívatottak ellensúlyozni. A lemosószerek különféle anyagok tisztítására szolgálnak, ezért összetételük a kezelendő felülettől függ. Nagyrészt folyékony halmazállapotban kerülnek forgalomba, oldatok, szuszpenziók formájában, a súrolószereket még finom szemcsékkel is dúsítják. Általános követelmény a semleges kémhatás.

A szőnyeg- és kárpittisztító szerek a textília szálai közé jutó por, zsír és egyéb szennyeződés eltávolítására szolgálnak. Lehetővé teszik, hogy az anyagot átnedvesedés nélkül, gyorsan tisztítsuk meg, színét felfrissítsük. Ezek a tisztítószerek erőteljes hatású felületaktív anyagot, és színélénkítő adalékanyagot tartalmaznak.

A folttisztító szerekkel az általánosan alkalmazott tisztítószerekkel el nem távolítható, többnyire kis területre koncentrálódó szennyeződéseket távolíthatunk el. Az általános folttisztító szerek a gyakrabban foltot hagyó élelmiszerek, valamint zsír, olaj eltávolítására szolgálnak. Ezek lényegében szerves oldószerek (benzin, szén-tetraklorid, triklór-etilén) keverékét és a szennyeződést felszívó hordozóanyagot (pl. szilikagél) tartalmaznak. A speciális folttisztító szerek egy-egy folttípus eltávolítására használhatók.

A paszta, krém vagy emulzió alakban forgalomba kerülő bútorápoló szerek fő anyagai a viaszok, ásványi és növényi olajok. Ezek a fa pórusainak eltömésére, a felület fényesítésére szolgálnak.

A padlóápoló szerek általában viaszt tartalmaznak: méhviaszt, mesterséges viaszt és paraffinszármazékokat, illetve ezek keverékeit. A fényesítő hatású anyagok eloszlatását oldószerek (benzin, terpentin, stb.) segítik.

A bőrápolószerek feladata a bőr kiszáradásának, berepedezésének megakadályozása, élettartamának növelése. Fő alkotói a fényesítő hatású anyagok, azaz a viaszok és a viasz jellegű anyagok. Fontos összetevői a halolaj, oldószerek és higítók (pl. terpentin, benzin). Adalékanyagok a színezékek, az emulgeátorok, esetenként a szilikonolaj.

Ablakok, tükrök gyors tisztítását hivatottak szolgálni az ablaktisztító szerek. Kis mennyiségű, de jó mosóhatású felületaktív anyagot, az üveg száradását gyorsító komponenst (pl. izo-propilalkoholt) és vizet tartalmaznak.

A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, pl. kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, pl. a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaz, amely tartós belélegzésre egészségkárosodást okoz.

A tűzhelytisztítószerek rendszerint maró hatású anyagokat (pl. marónátron) tartalmaznak, amelyek mérgezőek.

A fertőtlenítő-és vécétisztító készítmények többnyire klór- és oxigéntartalmúak, így nem csak fertőtlenítenek, de fehérítenek is. Erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt, stb. is tartalmazhatnak. A vízkőoldószerek erősen maró anyagok (pl. sósav, hangyasav, szalmiákszesz). A vízből kicsapódott kalcium- és magnézium-karbonátot oldják fel.

A légtisztító, légfertőtlenítő készítmények illóolajat, alkoholt és szagelnyelő anyagot tartalmaznak, amelyek megkötik a dohányfüstöt, ételszagot, stb. Erős illatanyaguk elnyomja, de valójában nem szünteti meg a kellemetlen szag forrását. Adalékanyaguk lehet fertőtlenítő, csíraölő hatású, amelyek rendszerint légszennyező anyagok, sőt kifejezetten egészségkárosító hatású para-diklór benzol vagy acetaldehid is.Környezetbarát alternatívák

* Mosószóda * Citromlé * Szódabikarbóna * Ecetsav * Nyers tej * Citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax A mosószóda

(nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel. A mosószóda beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06-80-269-446 (díjmentesen hívható zöld szám), vagy 06/1/311-7855.

A citromlé gyenge

, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.

A szódabikarbóna

(natrium-hydrogencarbonicum) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben szerezheted be.

Az ecetsav

remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápolószerek.

A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására. A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához.

Forrás: Ökoszolgálat Alapítvány

 

Vissza a cikk elejére

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK